اطلاع از وضعیت راه‌ها با این شماره‌ها

تلفن گویای 141 به منظور اطلاع از آخرین وضعیت راه‌های کشور از طریق گویا و یا شماره تلفن ‏88925252 به صورت نمابر قابل دسترسی است تا از این طریق بتوان اطلاعات لازم را در این زمینه کسب کرد. همچنین سامانه 1000141 جهت ارسال پیامک‌ها به مردم برای انتخاب کوتاه‌ترین مسیر برای سفر و اطلاع از وضعیت راه‌های کشور قابل استفاده است

هموطنان باید با ارسال کد شهر مبدا و کد شهر مقصد (بصورت کد مبدا ? فاصله ? کد مقصد، مثال (021 026)، از طریق پیامک به شماره 1000141 اطلاعات مربوط به فاصله مبدا تا مقصد شامل کیلومتر و شهرهای بین مسیر را مطلع شوند.

همچنین با ارسال عدد 141 از طریق پیامک به شماره 1000141 متقاضیان می‌توانند از آخرین وضعیت راه‌های کشور مطلع شوند و نیز سایت www.iran141.ir با امکانات اطلاع از آخرین وضعیت ترافیکی راه‌ها، محدودیت‌های تردد، کارگاه‌های جاده‌ای، وضعیت انسدادها، رخدادهای جاده‌ای و آب و هوا، انتخاب کوتاه‌ترین مسیر با تعیین مبدا و مقصد و نمایش شهرهای بین مسیر بر روی نقشه با امکانات موجود در مسیر شامل پمپ‌بنزین، تعمیرگاه، رستوران و نقشه راه‌های کشور با نمایش سرعت و روانی ترافیک پیش‌بینی شده است.

علاوه بر موارد مورد ذکر سامانه 2000141 با دریافت انتقادات و پیشنهادات، مردم از طریق پیامک در حوزه فعالیت‌های سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای، پاسخگوی نیازهای کاربران راه‌های کشور پاسخگو است. بنابراین هموطنان می‌توانند نظرات و پیشنهادات خود را در خصوص وضعیت راه‌های کشور با شماره پیامک 2000141 به اطلاع برسانند

منبع : سایت ایسنا

نوشته شده توسط مدیر 13 بهمن 1392.

افزایش سخت‌گیری‌ و جریمه راهکار کوتاه ‌مدت کاهش تصادفات

عضو هیات علمی پژوهشکده حمل و نقل تاکید کرد: نظارت بر اجرای قوانین با اعمال سخت گیری های لازم و افزایش جریمه از مهم ترین و اثر بخش ترین راهکارها جهت کاهش تصادفات در کوتاه مدت است.

مقصود پوریاری در گفت وگو با خبرنگار راه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با بیان اینکه عامل انسانی از مهم ترین دلایل سوانح جاده ای محسوب می شود، اظهار کرد: بحث خودرو و استاندارد بودن آن از جمله فاکتور هایی است که در مورد سوانح باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. در رابطه با ایمنی خودرو نیز باید حداقل هایی در نظر گرفته شود

این استاد دانشگاه آموزش و فرهنگ سازی مناسب را از موارد مهم دیگر در زمینه کاهش سوانح دانست و گفت: تخلفات رانندگی به عنوان مهم ترین عامل سوان محسوب می شود؛ این که رانندگان قوانین و مقررات را رعایت نمی کنند و سرعت و سبقت غیرمجاز، حرکات مارپیچی و شتاب زده دارند از جمله عواملی است که باعث وقوع سوانح و تصادفات جاده ای می شود.

وی به بحث ایمنی جاده ها اشاره کرد و توضیح داد: عامل جاده در بروز سوانح آنچنان که گفته می شود تاثیر گذار نیست چون تقریبا در تمام دنیا راهها کم و بیش یک وضعیت دارند و می توان گفت که کیفیت راه ها به لحاظ آسفالت و ابزار های ایمنی حاشیه راه قابل قبول است اما موضوع مهم بحث فرهنگ رانندگی است.

عضو هیات علمی پژوهشکده حمل و نقل با بیان اینکه سرمایه گذاری در زمینه جاده و اثرات آن در کاهش سوانح زمان بر است، تاکید کرد: ضعف در پیاده سازی قوانین و مقررات و نبود سخت گیری های کافی در این رابطه از موضوعاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

ناکافی بودن بودجه اختصاص داده شده به حوزه راه

پوریاری به ناکافی بودن بودجه اختصاص داده شده به حوزه راه و ترابری اشاره کرد و افزود: سهمی که از بودجه کلان به حوزه راه اختصاص داده شده محدودیت دارد اما موضوع مهم آن است که از همین میزان بودجه استفاده بهینه نمی شود؛ بنابراین نمی توان گفت بحث بودجه اولویت اول و اصلی برای سوانح و کاهش است.

به گزارش ایسنا، بر اساس آمار مراکز جهانی کشورهای حاشیه خلیج فارس و کشورهای جهان سوم صدر نشین جدول تصادفات و تلفات جاده ای هستند و این میان ایران جزو 10 کشور پر سانحه جهان است.

خسارت مالی تصادفات رانندگی معادل دو درصد درآمد ناخالص ملی بسیاری از کشور هاست که در ایران معادل چهار درصد از درآمد ناخالص ملی اعلام شده و طبق بررسی پژوهشکده حمل و نقل زیان تصادفات در ایران سالانه حدود 19 هزار میلیارد تومان است که عامل اصلی 85 درصد آن سرعت غیر مجاز است.

منبع : سایت خبرخوان فارسی

نوشته شده توسط مدیر 30 دی 1392